Voedingsadvies
Als je zwanger wilt worden of als je net ontdekt hebt dat je zwanger bent is het advies om alvast je voeding aan te passen. Zo geef je je ongeboren kind de beste start.
Als je zwanger wilt worden of als je net ontdekt hebt dat je zwanger bent is het advies om alvast je voeding aan te passen. Zo geef je je ongeboren kind de beste start.
Foliumzuur
Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden is het advies om 400 microgram foliumzuur in te nemen. Dit verlaagt de kans op een open ruggetje bij je baby. Blijf extra foliumzuur slikken tot ongeveer 10 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Het is niet nodig daarna nog foliumzuur te nemen, maar het is niet schadelijk als je het daarna nog steeds neemt.
Vitamine D
Om je eigen botten en die van je kind gezond te houden is het verstandig om extra vitamine D te nemen. Het advies is om 10 microgram per dag in te nemen.
IJzer
Tijdens je zwangerschap maak je meer bloed aan. Hiervoor heb je ook meer ijzer nodig. Daarnaast haalt je kind ook ijzer uit jouw bloed voor zijn eigen ontwikkeling. Probeer daarom ijzerrijk te eten.
Calcium
Drink dagelijks 2 tot 3 glazen melk en neem 1 tot 2 plakken kaas. Dan krijg je voldoende calcium binnen. Of kies in plaats van melk voor karnemelk, drinkyoghurt, chocolademelk, yoghurt of vla. Kies bij voorkeur magere of halfvolle producten.
Vocht
In de zwangerschap heb je 1 tot 1,5 liter extra vocht per dag nodig. Dus drink 2 tot 3 liter per dag.
Vette vis
Voor de hersenontwikkeling van je kindje zijn de vetten uit vette vis belangrijk. Eet daarom elke week vette vis (max. 2x per week). Als je niet van vis houdt kan je ook visolie nemen.
Vegetarisch
Vegetarisch eten kan gewoon als je zwanger bent. Let wel op dat je genoeg B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. Eet voldoende brood, granen, peulvruchten, zuivelproducten, eieren en kant-en-klare vleesvervangers, zoals ei, tofu, tempé of noten.
Wij begeleiden je graag in dit bijzondere proces