Anticonceptie met hormonen
Er zijn ook anticonceptiemiddelen met hormonen. Daarin wordt onderscheidt gemaakt tussen AC met 1 hormoon en met 2 hormonen.
Allereerst AC met 1 hormoon:
- Minipil
- Prikpil
- Hormoonstaafje
- Hormoonspiraal
Als je een anticonceptiemiddel zoekt omdat je graag meer structuur wil in je menstruatiecyclus dan is een anticonceptie middel met 1 hormoon hiervoor niet geschikt. In het begin van het gebruik is er een wisselend en onvoorspelbaar bloedingspatroon. Na enkele maanden neemt het bloedverlies af. Daarna heb je af en toe wat licht bloedverlies op niet te plannen momenten.
De minipil
Deze pil wordt vaak gebruikt vlak na de bevalling, omdat deze pil de borstvoeding het minst beïnvloedt. Je moet de pil iedere dag innemen op een vast moment op de dag. Er is geen sprake van een stopweek zoals bij de combinatiepil
Prikpil
De prikpil wordt via een spuit ingespoten in een bilspier. Hij werkt 12-13 weken. Het nadeel is dat zodra je stopt met de prikpil het lang kan duren voordat je menstruatie opgang is. Dit is met een kinderwens op korte termijn dus niet aan te raden. Je kan onregelmatig bloedverlies hebben en je kan wat dikker er van worden (5 kg na 3 jaar)
Hormoonstaafje
Het staafje wordt door een zorgprofessional bij de vrouw onder de huid ingebracht in de bovenarm. Het kan na plaatsing 2-3 jaar blijven zitten. Er is heel vaak onregelmatig bloedverlies en je kan er gevoelige of pijnlijke borsten, acne en hoofdpijn van krijgen.
Hormoonspiraal
Een hormoonspiraal bevat progestagenen (hormoon) die geleidelijk worden afgegeven aan de baarmoeder. Het hormoon is meetbaar in het bloed maar veel lager dan bijvoorbeeld de combinatiepil. De spiraal moet door een zorgprofessional worden ingebracht. Je bent dan voor 5 jaar beschermd. De plaatsing van de spiraal zit in de basiszorg. De kosten voor een spiraal is rond de euro 130.
AC met 2 hormonen:
- De combinatiepil
- De nuvaring
- De anticonceptiepleister
De combinatiepil
De combinatiepil is de meest gebruikte anticonceptiemethode in Nederland. De hormonen die in de pil zitten voorkomen dat er een eicel vrijkomt. Daarnaast zorgen de hormonen ervoor dat het slijm in de baarmoederhals dikker wordt waardoor zaadcellen hier niet goed doorheen kunnen komen. Ook zorgt het ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand. Er zijn heel veel verschillende soorten combinatiepillen beschikbaar.
Als je begint met de combinatiepil op de eerste dag van je menstruatie dan ben je meteen beschermd tegen zwangerschap. Begin je op een andere dag? Dan moet je nog 7 dagen een aanvullende anticonceptiemiddel gebruiken.
Het is belangrijk dat het slikken van de pil in je dagelijkse routine opgenomen wordt.
Zodra je stopt met het slikken van de pil kan het even duren voordat je normale cyclus weer opgang komt. Wel kan je mogelijk direct zwanger worden.
De nuvaring
De nuvaring is een zachte, flexibele, kunststof ring van ongeveer 5 centimer doorsnee die je zelf in jouw vagina inbrengt. Het inbrengen is vergelijkbaar als hoe je een tampon inbrengt. Je gebruikt deze ring om een zwangerschap te voorkomen. Je kunt er gewoon mee sporten en zwemmen. Je brengt hem maandelijks in. Na 3 weken verwijder je de ring en dan heb je een stopweek van 7 dagen. Na deze stopweek breng je een nieuwe nuvaring in. Je kan hiermee ook je menstruatie uitstellen of verschuiven.
Controleer regelmatig of de ring nog goed op zijn plek zit, bijvoorbeeld voor en na de geslachtsgemeenschap.
Zodra je stopt met het plaatsten van de ring kan je direct zwanger raken.
De anticonceptiepleister
De anticonceptiepleister is een handige methode voor vrouwen die niet dagelijks aan hun anticonceptie willen denken. De pleister is werkzaam voor 1 week. Iedere week vervang je de pleister op dezelfde dag. Dit doe je voor 3 weken, gevolgd door een stopweek van 7 dagen. Dus je gebruikt 3 pleisters per cyclus.
Je kan met de pleister gewoon sporten en zwemmen. Deze vorm van anticonceptie is minder betrouwbaar bij vrouwen die zwaarder dan 90 kg zijn.
Je plakt de pleister op een schoon, droog, intact en gezond stukje huid van de billen, rug, bovenarmen of buik. Je plaatst hem niet op de borsten of bovenbenen omdat de vetlaag daar mogelijk te dik is.
Je mag geen creme, olie, lotion, poeder of make-up gebruiken rondom de pleister. Hier kan de pleister door loslaten. Laat de pleister helemaal of gedeeltelijk los dan moet je binnen 24 uur een nieuwe pleister plakken.
Zodra je stopt met het plakken van de pleisters zal je normale cyclus snel weer op gang komen en kan je zwanger worden.
Wil je meer weten over anticonceptiemiddelen klik dan op deze link.
De meiden van Amarant
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!