Belinstructies
Naast dat je ons altijd mag bellen wanneer jij denkt ons nodig te hebben, hebben wij ook een aantal punten waarbij wij het belangrijk vinden dat je ons belt.
Naast dat je ons altijd mag bellen wanneer jij denkt ons nodig te hebben, hebben wij ook een aantal punten waarbij wij het belangrijk vinden dat je ons belt.
Te vroeg
Wanneer je denk dat de bevalling voor de 37e week begonnen is (weeen of vruchtwaterverlies) of wanneer je ruim vaginaal bloedverlies hebt voor de 37e week, moet je ons altijd direct bellen ongeacht het tijdstip en/of dag.
Minder leven voelen
Vanaf 28 weken zwangerschap moet je de kleine elke dag voelen bewegen. Heb je het idee dat je het wat minder voelt bewegen maar ben je er niet zeker van omdat je bijvoorbeeld een drukke dag hebt gehad? Dan kan het soms helpen om op je linkerzij te gaan liggen en te proberen contact te maken met je kindje. Als je hierbij ook wat eet dan beginnen ze meestal binnen 2 uur alsnog te bewegen. Ben je ongerust of voel je de kleine niet of minder dan mag je ons altijd bellen ongeacht het tijdstip en/of dag.
Gebroken vliezen
In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Het vruchtwater moet kleurloos zijn. Het is daarom belangrijk dat je kijkt naar de kleur van het vruchtwater. Een beetje rozig met witte vlokken en wat slijm is normaal. Je hoeft ons dan niet direct te bellen. We vinden het wel fijn dat je overdag (8-20) meldt dat je vliezen gebroken zijn. We wachten de eerste 24 uur af of je spontaan weeën krijgt. Als dit niet gebeurt dan zullen we je moeten doorverwijzen naar de gynaecoloog.
Is het vruchtwater groen of bruinig dan heeft de baby in het vruchtwater gepoept. De meeste baby’s doen dit omdat ze hier rijp voor zijn. Slechts 0,6% van de kinderen doet dit uit een stressreactie. In het geval dat het vruchtwater niet helder is dan moet je dag en nacht ons bellen. Dan moeten we je namelijk doorverwijzen naar de gynaecoloog zodat de kleine uitgebreider gecontroleerd kan worden tijdens de bevalling.
Was het hoofdje nog niet ingedaald bij de laatste controle. Ga dan liggen en bel ons direct (Hiervoor hebben we je dan tijdens het spreekuur duidelijke instructies gegeven). Wij komen dan bij je langs om te voelen of het hoofdje is ingedaald.
Weeën
In de meeste gevallen begint de bevalling met weeën. In de beginnende fase voelen de meeste vrouwen het als een soort menstruatiepijn. De weeën komen dan nog niet regelmatig en tussen de weeën door kan er nog een wasje gedaan worden of wordt er nog snel een stofzuiger door de woonkamer gehaald. Op een gegeven moment gaan de weeën pijnlijk worden en komt er een regelmaat in. De pauzes worden korter en de wee houdt steeds langer aan. Als je merkt dat de weeën heftig gaan worden en de pauze steeds korter wordt dan kun je het beste de weeën gaan bijhouden. Je kan hiervoor een weeën-app downloaden. De ontsluiting begint bij je eerste bevalling vaak wanneer je een uur lang weeën om de 2-3 minuten hebt en de wee zelf ongeveer een minuut lang aanhoudt. Het is dan een goed moment om ons te bellen. Ben je al eerder bevallen dan start het ontsluitingsproces eerder. Het is dan fijn als je ons belt wanneer de weeën een uur lang om de 5 minuten komen en dat de weeën ongeveer een minuut lang aanhoudt.
Bloedverlies
De baarmoedermond is goed doorbloed. Als deze baarmoedermond korter gaat worden en zachter wordt kunnen er kleine bloedvaatjes knappen. Het is dus normaal dat je tijdens de bevalling wat bloed verliest. Wanneer de hoeveelheid van het bloed toeneemt en je binnen 30 minuten een kraamverband vol hebt moet je ons direct bellen.
Wij begeleiden je graag in dit bijzondere proces