Controles
Direct na de positieve zwangerschapstest kun je je al aanmelden voor een eerste controle met ons, een intakegesprek. Hiervoor heb je geen verwijzing nodig van de huisarts.
Direct na de positieve zwangerschapstest kun je je al aanmelden voor een eerste controle met ons, een intakegesprek. Hiervoor heb je geen verwijzing nodig van de huisarts.
Intakegesprek
Het intakegesprek, welke tegelijk een kennismakingsgesprek is met een van ons, zal bij voorkeur plaatsvinden als je 7 tot 8 weken zwanger bent, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.
Zo’n eerste bezoek aan ons duurt 45 minuten en is voor veel mensen toch spannend. Er wordt een echo gemaakt en je maakt kennis met een van ons. In een korte tijd komt deze verloskundige best ‘heel dichtbij’. We willen namelijk van alles en nog wat weten over o.a. jouw gezondheid, gezondheid van de vader van de baby en de gezondheid van jullie families. Ook worden er persoonlijke vragen gesteld. Dit doen we niet uit nieuwsgierigheid maar om een zo goed mogelijk beeld te krijgen welke de beste zorg is voor moeder en kind.
Ook geven wij je voorlichting over de praktijk, over gezonde voeding en over ons echobeleid. Daarnaast krijg je alvast folders mee over prenatale screeningstesten die je tijdens de zwangerschap kan laten doen. Zodat jullie je op tijd hierover kunnen verdiepen. Uiteraard is er ook ruimte om je vragen, wensen en verwachtingen t.a.v. de zorg rondom de zwangerschap met ons te bespreken.
Tijdens deze intake zullen we ook de eerste onderzoeken doen. Zo zullen we je bloeddruk meten en meten je gewicht.
Vervolgcontroles
Tijdens je zwangerschap kom je zo’n twaalf keer naar onze praktijk voor een controle. Naast het medische stuk zorgverlening hebben wij ook oog voor jou als persoon en als aankomend moeder.
Moeder worden vraagt om voorbereiding in meerdere opzichten. Met alle vragen en mogelijke onzekerheden ben je van harte welkom bij ons. We vragen elke controle hoe je je voelt en hoe jij je zwangerschap beleeft.
Iedere controle luisteren we naar het hartje van je baby, beoordelen we de groei en de ligging van je baby en meten we je bloeddruk. Een vervolgcontrole duurt ongeveer 15-20 minuten. Je hoeft niet alleen naar de controles te komen. Je mag je partner meenemen maar ook een familielid of een vriendin. Denk je meer tijd nodig te hebben dan kunnen we een extra controle of een langere controle inplannen.
Rond de 10-11 weken zwangerschap heb je een controle waarin we een termijnecho maken en bepalen we je uitgerekende datum. Daarnaast plannen we de 13 weken en 20 weken echo in als je hier gebruik van wil maken en we geven je een laboratoriumformulier mee om je bloed te laten onderzoeken.
We laten je bloed testen op:
Tijdens je zwangerschap krijg je bij ons diverse echo’s aangeboden. Wij zijn alle twee naast verloskundige ook echoscopist, de echo’s zullen dan ook tijdens je controle zijn. Indien geen goed beeld verkrijgbaar is via de buikzijde zal een inwendige echo / vaginale echo gedaan worden.
Onder basis echo’s vallen onder andere de volgende echo’s:
Vroege echo (vitaliteit) echo
De vroege echo, oftewel vitaliteitsecho, wordt gemaakt als je 7 tot 8 weken zwanger bent. Dit gebeurt tijdens je eerste controle. We kijken of het hartje klopt, hoeveel weken je ongeveer zwanger bent en of de baby in de baarmoeder is genesteld. Ook wordt onderzocht hoe de baarmoeder eruit ziet en of je een eenling of meerling verwacht.
Termijn echo
Als je 10-12 weken zwanger bent, krijg je een termijnecho tijdens je controle bij ons. Dit is een echo waarmee de exacte duur van je zwangerschap wordt bepaald. Op basis van de termijnecho kan de uitgerekende datum worden vastgesteld.
Groei echo
Standaard maken wij een groei echo bij 30 en 35 weken zwangerschap. Wanneer er twijfels zijn over de op de hand beoordeelde groei van de baby, kan het zijn dat wij hiervan afwijken. Met de groei echo meten wij het hoofdje, de buikomvang, de bovenbeenlengte van je baby en controleren wij het hoeveelheid vruchtwater.
Op basis van de groei echo kunnen we bepalen of je kindje goed groeit. Op verzoek van ons kan de groei echo meerdere malen herhaald worden, zodat wij een goed beeld krijgen van de groei van de baby.
Placenta lokalisatie (moederkoek)
Wanneer er bij de 20 weken echo (Structureel Echoscopisch Onderzoek) sprake is van een laag liggende placenta, wordt er bij 32 weken nogmaals gekeken naar de locatie van de placenta. Dit zal gebeuren middels een vaginale echo. Meestal is de placenta rond die tijd met de buik mee omhoog gegroeid en zijn er geen verdere consequenties.
Ligging echo
Vanaf 35 weken zwangerschap is de ligging van je baby belangrijk. Soms kan de ligging van je kindje niet goed worden gevoeld door ons. Een liggingsecho van de baby zal hier dan meer duidelijkheid over geven. Deze echo zal dan direct tijdens de controle plaatsvinden.
Wij begeleiden je graag in dit bijzondere proces