Zwangerschapsklachten
Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van zwangerschapskwaaltjes of ziektes. Hier bespreken we de meest voorkomende met daarbij wat tips.
Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van zwangerschapskwaaltjes of ziektes. Hier bespreken we de meest voorkomende met daarbij wat tips.
Aambeien
Tijdens je zwangerschap worden de wanden van je spieren en je bloedvaten slapper. Dit vergroot de kans op aambeien. Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatje bij de anus. De aambeien kunnen inwendig of uitwendig voorkomen. Ze kunnen erg jeuken en veel pijn veroorzaken bij harde ontlasting.
Probeer harde ontlasting en verstopping te voorkomen. Dit kan je doen door vezelrijk te eten, veel water te drinken en je sluitspier te trainen. Probeer daarnaast regelmatig te bewegen.
Afscheiding
Tijdens de zwangerschap neemt de vaginale afscheiding vaak toe. Dit is normaal! Dit komt door een verhoogde doorbloeding bij je vagina en in het bekkengebied. Als de afscheiding niet vies ruikt is het niet erg.
Bandenpijn
Je baarmoeder hangt aan vier banden in je buik. Deze vier banden worden opgerekt doordat je baarmoeder groeit tijdens de zwangerschap. Dit oprekken kan aanvoelen als heftige steken aan de zijkant van je buik. Deze steken kunnen uitstralen naar je liezen en/of vagina. Plotselinge bewegingen kunnen ook als pijnlijk worden ervaren. Als je werk hebt waarbij je veel moet staan of als je lichamelijk zwaar werk verricht kan je er extra last krijgen van bandenpijn. De steken en de pijn zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf.
Soms kan een warme douche/bad of kruik wat verlichting geven.
Bloedverlies
Bloedverlies tijdens de zwangerschap komt vaak voor en met name in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Vaak is het bloedverlies onschuldig en stopt het vanzelf weer. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Bijvoorbeeld door innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder, een wondje op de baarmoedermond (poliep of ontsteking). Ook kan er bloedverlies optreden na harde ontlasting of gemeenschap. En in sommige gevallen is een miskraam de reden van het bloedverlies.
Heb je tijdens je zwangerschap bloedverlies dan mag je altijd contact met ons opnemen!
Brandend maagzuur
De meeste zwangere vrouwen krijgen last van brandend maagzuur. Meestal beginnen de klachten in de 5e maand van de zwangerschap als de baarmoeder steeds groter wordt en zwangerschap steeds verder vordert.
Probeer koolzuurhoudende dranken, pittig en vet eten te laten staan. Dit kan namelijk de klacht verergeren. Soms helpt het om over heel de dag kleine beetjes te eten en/of wat vanillevla te eten. Als dit niet voldoende helpt dan raden wij antagel aan. Dit kan je bij de apotheek kopen.
Harde buiken
Tijdens de zwangerschap kan je last krijgen van harde buiken. Vaak heb je daar bij een volgende zwangerschap meer last van dan bij een eerste zwangerschap. Tijdens een harde buik voelt je buik oncomfortabel hard aan maar de buik is vaak niet pijnlijk. Meestal nemen de harde buiken toe naarmate je verder in de zwangerschap bent maar ook als je te druk bent. Drukte door je werk of omdat je moet zorgen voor je andere kind (eren). Maar ook als je zorgen of stress hebt kan je meer harde buiken ervaren.
Zorg voor rust en ontspanning en luister naar de signalen die je lichaam geeft dan gaat het vaak al een stuk beter!
Jeuk
Door alle hormoonveranderingen in je lichaam kan je lever soms minder goed functioneren. Er komen dan meer galzouten in je bloedbaan en dat kan jeuk veroorzaken. Vaak begint de jeuk op je buik en breidt het zich uit over je hele lichaam.
Het dragen van katoenen kleding, het nemen van wisselbaden en het gebruik van ijskompressen kan verlichting geven. Drink voldoende water om alle afvalstoffen goed af te kunnen voeren. En probeer hoe verleidelijk ook … niet te krabben! Als jeuk op je handpalmen of op je voetzolen krijgt vinden we het fijn als je contact met ons opneemt.
Misselijkheid
De meeste vrouwen hebben vooral in de eerste 3 tot 4 maanden van de zwangerschap last van misselijkheid en overgeven.
Probeer voordat je opstaat een cracker of een beschuitje te eten en sta daarna rustig op. Koffie, koolzuurhoudende dranken, te vet of zout voedsel kan de misselijkheid verergeren. Eet kleine beetje over heel de dag. Je merkt vanzelf welk voedsel je het beste verdraagt.
Obstipatie
Tijdens de zwangerschap werken je darmen trager. Dat komt door de verandering van je hormonale huishouding en doordat je baarmoeder groter wordt en deze de darmen verdrukt. Daardoor komt de ontlasting minder vaak en is deze ook harder. Dit kan pijnlijk zijn en aambeien veroorzaken. Ook kan door de harde ontlasting en/of aambeiden soms wat bloedverlies hebben als je moet poepen.
Eet vezelrijk voedsel zoals rauwkost, fruit en volkoren producten. Drink ongeveer 2 liter per dag en blijf in beweging. Dit activeert je darmen.
Rug -en/of bekkenpijn
Tijdens je zwangerschap kan je te maken krijgen met rug -en/of bekkenpijn. Dit kan komen doordat je anders gaat lopen tijdens de zwangerschap omdat je buik steeds zwaarder wordt. Ook kan het komen doordat je verbindingen tussen je botten verweken tijdens de zwangerschap.
Let goed op je houding! Het belangrijkst is dat je je lichaamsgewicht tijdens het staan of zitten gelijkmatig verdeelt en zorg dat je niet naar een kant zakt of leunt. Span daarnaast je bekkenbodemspieren licht aan en zorg dat je bekken iets naar achter kantelt. Trek je schouders naar achteren en laat ze ontspannen hangen. Bij rug en/of bekkenklachten welke steeds erger worden adviseren wij om een bekkenbodem fysiotherapeut te raadplegen.
Spataderen
Sommige zwangere vrouwen krijgen spataderen aan de benen en/of schaamlippen. Vlak na de bevalling nemen de spataderen snel in grootte af. Als ze na de bevalling nog zichtbaar blijven dan zijn er ook mogelijkheden om ze te laten verwijderen. Als je een beroep hebt waarbij je veel moet staan of lang moet zitten dan heb je meer kans op het krijgen van spataderen.
Regelmatig bewegen of het dragen van elastische (steun) kousen helpt de klachten van spataderen te verminderen.
Striae
Door de snelle groei van je buik en borsten kunnen de elastische vezels van je huid scheuren waardoor paarsrode strepen ontstaan: striae. Na verloop van tijd vervagen deze strepen en worden ze lichter van kleur maar ze zullen nooit helemaal verdwijnen.
Vaak plassen
Tijdens je zwangerschap moet je vaker plassen dan normaal. Dit komt omdat je baarmoeder op je blaas drukt, de urineleiders wijder open staan en de blaaswand tijdens de zwangerschap slapper is. Hierdoor heb je sneller het gevoel dat je moet plassen.
Als je veel moet plassen en het ook pijnlijk is dan kan het zijn dat je een blaasontsteking hebt. Probeer een blaasontsteking te voorkomen door preventief af en toe cranberry sap te drinken en goed op te letten dat je goed uit plast (beweeg na het plassen op de toilet altijd even naar voren en naar opzij).
Vermoed je een blaasontsteking breng dan een potje urine voor controle naar de huisarts. Als blijkt dat je een blaasontsteking hebt, krijg je een antibioticakuur. Dit is niet gevaarlijk voor de baby.
Vermoeidheid
In de eerste 3 maanden van de zwangerschap kan je erg moe zijn. Dit komt door hormonale veranderingen.
Geef als het even kan toe aan die vermoeidheid en rust wanneer het kan.
Vocht vasthouden
Gemiddeld houdt je lichaam tijdens de zwangerschap 2 tot 3 liter vocht vast. Dit is meer dan normaal. Dit merk je vooral in de laatste maand aan je aan gezwollen handen, voeten en gezicht. Het vasthouden van vocht kan in principe geen kwaad, zolang je bloeddruk goed blijft.
Blijf voldoende drinken en beweeg regelmatig. Leg je benen tijdens het zitten of liggen je benen iets hoger neer.
Wij begeleiden je graag in dit bijzondere proces