Keizersnede
Met een keizersnede wordt de baby met een operatie via de buikwand geboren. De keizersnede wordt ook wel sectio genoemd.
Met een keizersnede wordt de baby met een operatie via de buikwand geboren. De keizersnede wordt ook wel sectio genoemd.
Geplande keizersnede
Het is mogelijk dat er tijdens de zwangerschap problemen ontstaan. Dan verwijzen wij je door naar de gynaecoloog. Het kan zijn dat de gynaecoloog op een bepaald moment, in overleg met jou, besluit dat een keizersnede veiliger is voor jou of je baby, dan een vaginale bevalling. Denk bijvoorbeeld aan een onmogelijke ligging van de kleine om vaginaal geboren te worden. Dan zal de keizersnede gepland worden.
Ongeplande keizersnede
Soms blijkt tijdens de bevalling dat een vaginale bevalling niet mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat de kleine het te benauwd heeft of omdat een vaginale baring niet lijkt te lukken. Dan wordt er een keizersnede gedaan. Dit noemen we een ongeplande keizersnede.
Operatie
Een keizersnede is een zware operatie. Aan elke operatie zitten risico’s. De meest voorkomende problemen na een keizersnede zijn: een blaasontsteking, bloedarmoede, beschadiging van de blaas, een nabloeding in de buik, wondinfectie, trombose, blaasbeschadiging of de darmen willen niet op gang komen.
Door de keizersnede ontstaat een litteken in de baarmoeder. Er bestaat een kleine kans dat dit litteken gaat scheuren bij een volgende bevalling. Alle volgende bevallingen na een keizersnede moeten daarom plaatsvinden in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog.
Je krijgt meestal een ruggenprik. Hierdoor is alleen je onderlijf verdoofd en maak je de geboorte van de baby dus bewust mee. Als de baby snel geboren moet worden, krijg je een algehele narcose.
Na de operatie
Als alles goed gaat mogen jij en je baby op de derde dag na de operatie naar huis of naar een kraamhotel. Daar krijg je verdere hulp van de kraamzorg. Wij zijn dan degene die de zorg weer overnemen van de gynaecoloog.
Een keizersnede is een flinke operatie. Het is belangrijk dat je hier goed van hersteld. Dit herstel duurt ongeveer 6 weken.
Wij begeleiden je graag in dit bijzondere proces