Huilgedrag
Het kost tijd om je baby te leren kennen. Wanneer slaapt de baby, wanneer wil hij/zij drinken? Welk huiltje hoort bij honger, bij een vieze luier, bij krampjes, bij vermoeidheid? Dat ga je op een gegeven moment goed door krijgen. Tot die tijd zal je dus moeten uitvinden wat prettig is voor jullie en voor de baby. Wat bij de ene baby goed helpt hoeft bij de andere baby niet te werken. Waar eigenlijk alle baby’s baat bij hebben is rust, regelmaat en geborgenheid. Bedenk goed dat de baby 9 maanden bij jou in de buik heeft gezeten dichtbij jou dus. Nu ligt hij/zij ineens in de wieg of in de box. Van huid op huid contact worden veel baby’s vaak snel weer rustig.
Als je baby veel huilt lukt het vaak om hem of haar iets te kalmeren door te troosten, knuffelen, voeding geven, etc. Ook hier geldt dat rust en regelmaat goed zijn voor baby’s die snel geprikkeld raken.
Het is heel vervelend als je baby huilt en je weet niet waarom. Het is natuurlijk belangrijk om te kijken of er geen medische reden is. Is er medisch gezien niets te vinden en je baby blijft veel huilen.
Gewicht
Direct na de geboorte wordt de baby gewogen. Dit wordt dagelijks herhaald door de kraamverzorgster, steeds op hetzelfde tijdstip onder dezelfde omstandigheden. Het is heel normaal dat baby’s afvallen na de geboorte. Baby’s mogen tot maximaal 10% van hun geboortegewicht afvallen. De borstvoeding komt meestal rond de vierde dag goed op gang en je ziet dan ook dat baby’s vanaf de vierde dag weer gaan groeien omdat ze dan voldoende voeding binnen krijgen.
Baby’s mogen er 2 tot 3 weken over doen om weer terug te komen op hun geboortegewicht.