Wat te regelen
In de eerste week na je bevalling moet er ook nog het een en ander geregeld worden. Sommige zaken kan je van tevoren al regelen anderen kunnen pas nadat de kleine is geboren.
In de eerste week na je bevalling moet er ook nog het een en ander geregeld worden. Sommige zaken kan je van tevoren al regelen anderen kunnen pas nadat de kleine is geboren.
Geboorte aangifte
Je doet aangifte van de geboorte bij de burgerlijke stand in de gemeente waarin je kind is geboren. Aangifte doen van de geboorte is verplicht. Als vader of moeder moet je aangifte doen van de geboorte van je kind. Wanneer jullie geen aangifte kunnen doen dan moet iemand die aanwezig was bij de geboorte aangifte doen. Je moet binnen 3 (werk)dagen na de bevalling aangifte gedaan hebben, de geboortedag zelf niet mee gerekend.
Wat neem je mee?
Kinderopvang
Er zijn verschillende mogelijkheden voor kinderopvang. Misschien heb je wel een vader of moeder, schoonmoeder of schoonvader die bereidt is om een dag per week op te passen. Je kunt je kindje naar een gastouder brengen of er kan een gastouder bij jou thuis komen oppassen. Of wellicht kies je voor een kinderdagverblijf. Op tijd hier over nadenken en een plan maken is verstandig. Soms duurt het voor je de juiste gastouder of kinderdagverblijf gevonden hebt. Of is er geen plekje vrij als jij dat nodig hebt.
Temperatuur
De temperatuur wordt bij een pasgeboren baby ongeveer 4 maal daags gecontroleerd. Pasgeboren baby’s hebben er soms moeite mee om hun temperatuur op peil te houden. Om ze hierbij te helpen krijgen de meeste baby’s in het begin één of twee kruiken in hun wieg. Een mutsje voorkomt ook dat de baby warmte verliest. De temperatuur van je baby hoort tussen de 36,5 °C en 37,5 °C te zijn. Is de temperatuur wat aan de lage kant (36,5 °C of 36,6 °C) leg dan 2 kruikjes bij de baby in de wieg. Vanaf 36,7 °C is één kruikje voldoende. Is de temperatuur lager dan 36,5 °C of hoger dan 37,5 °C, neem dan contact met ons op.
Plassen en ontlasting
Een pasgeboren baby moet binnen 24 uur na de bevalling gepoept en binnen 48 uur geplast hebben. Het is voor ons dus belangrijk dat je de poep en plasluiers noteert ook als de kraamverzorgster naar huis is.
Wanneer een baby voldoende voeding binnen krijgt zal hij/zij ook meer gaan plassen en zal de ontlasting van de baby gaan verkleuren. Babypoep is in het begin zwart (het zogenaamde meconium) en zal naarmate de baby meer voeding binnenkrijgt geleidelijk verkleuren naar bruin, groen of geel. Aan de hoeveelheden die een baby poept en plast kunnen wij dus ook afleiden of een baby voldoende voeding binnenkrijgt.
Kleur
In de eerste week controleren wij samen met de kraamverzorgster de kleur van de baby. De meeste baby’s worden rond de 3-4-5e dag een beetje geel. Dit wordt veroorzaakt door bilirubine, een afbraakproduct van rode bloedcellen. Pasgeboren baby’s hebben teveel van deze rode bloedcellen en die worden na de geboorte afgebroken waarbij het bilirubine vrijkomt. De lever zorgt ervoor dat het bilirubine met de urine en ontlasting uitgescheiden wordt. Soms functioneert de lever in de eerste week nog niet optimaal waardoor het bilirubine niet snel genoeg wordt opgeruimd. Het hoopt zich dan op in de huid waardoor de baby een geel kleurtje krijgt. De meeste baby’s worden in de eerste dagen een beetje geel. Dit kan geen kwaad en trekt vanzelf weer weg maar wij houden het wel altijd goed in de gaten. Wanneer je baby te geel wordt zullen wij thuis bloed afnemen bij je baby om de bilirubinewaarde te laten bepalen. Soms moet dit een aantal dagen herhaald worden. Is het bilirubinegehalte in het bloed te hoog dan zal je kindje worden opgenomen op de couveuse afdeling. Door middel van speciale blauwe lampen boven het bedje wordt het bilirubine sneller afgebroken en verdwijnt de gele kleur. Indien je kindje niet goed meer wil drinken en/of suf wordt neem dan contact met ons op. Het kan dan nodig zijn dat een kinderarts de baby extra controleert. Meer hierover kun je lezen op www.babyzietgeel.nl
Huilgedrag
Het kost tijd om je baby te leren kennen. Wanneer slaapt de baby, wanneer wil hij/zij drinken? Welk huiltje hoort bij honger, bij een vieze luier, bij krampjes, bij vermoeidheid? Dat ga je op een gegeven moment goed door krijgen. Tot die tijd zal je dus moeten uitvinden wat prettig is voor jullie en voor de baby. Wat bij de ene baby goed helpt hoeft bij de andere baby niet te werken. Waar eigenlijk alle baby’s baat bij hebben is rust, regelmaat en geborgenheid. Bedenk goed dat de baby 9 maanden bij jou in de buik heeft gezeten dichtbij jou dus. Nu ligt hij/zij ineens in de wieg of in de box. Van huid op huid contact worden veel baby’s vaak snel weer rustig.
Als je baby veel huilt lukt het vaak om hem of haar iets te kalmeren door te troosten, knuffelen, voeding geven, etc. Ook hier geldt dat rust en regelmaat goed zijn voor baby’s die snel geprikkeld raken.
Het is heel vervelend als je baby huilt en je weet niet waarom. Het is natuurlijk belangrijk om te kijken of er geen medische reden is. Is er medisch gezien niets te vinden en je baby blijft veel huilen.
Gewicht
Direct na de geboorte wordt de baby gewogen. Dit wordt dagelijks herhaald door de kraamverzorgster, steeds op hetzelfde tijdstip onder dezelfde omstandigheden. Het is heel normaal dat baby’s afvallen na de geboorte. Baby’s mogen tot maximaal 10% van hun geboortegewicht afvallen. De borstvoeding komt meestal rond de vierde dag goed op gang en je ziet dan ook dat baby’s vanaf de vierde dag weer gaan groeien omdat ze dan voldoende voeding binnen krijgen.
Baby’s mogen er 2 tot 3 weken over doen om weer terug te komen op hun geboortegewicht.
Hielprik
In de eerste week na de geboorte krijgt elke baby in Nederland een hielprik. De screening van het hielprik bloed levert belangrijke informatie op over een aantal ernstige ziektes. Vroegtijdige opsporing hiervan is belangrijk om schade aan de gezondheid te voorkomen of te beperken. Jaarlijks wordt de hielprik uitgevoerd bij bijna 180.000 pasgeborenen. De hielprik komen wij thuis bij jullie doen. De baby moet minimaal 72 uur oud zijn. Ben je rond die tijd nog in het ziekenhuis met je baby dan zal de hielprik door het ziekenhuispersoneel gedaan worden. Download hier de folder “Screening bij pasgeborenen, hielprikscreening en gehoorscreening”
Of voor een vertaling hiervan klik je op deze link
Gehoorscreening
In de eerste weken na de geboorte krijgt je kind een gehoortest. Met deze test wordt gemeten of uw kind genoeg hoort om te leren praten. Voor de gehoortest hoeft u niets te betalen. Voor de afspraak van de gehoortest krijg je automatisch, binnen 2 weken, een afspraak via de post. De gehoortest wordt uitgevoerd door het Centrum voor Jeugd en Gezin (het CJG).
Wij begeleiden je graag in dit bijzondere proces