Wat te regelen
Tijdens je zwangerschap moet je vooral proberen te genieten van deze bijzondere periode maar er zijn ook een aantal praktische zaken die geregeld moeten worden.
Tijdens je zwangerschap moet je vooral proberen te genieten van deze bijzondere periode maar er zijn ook een aantal praktische zaken die geregeld moeten worden.
Achternaam
Wanneer je niet getrouwd bent en niks regelt krijgt de baby automatisch de achternaam van de (biologische) moeder. Wil je de naam van de vader gebruiken, dan zullen jullie dit samen voor de geboorte van jullie kindje moeten regelen bij het gemeentehuis.
Erkenning
Wanneer je als man je kind wilt erkennen en dus officieel het vaderschap van het kind op je wilt nemen, zal je hiervoor erkenning moeten regelen. Samen met je partner ga je naar het gemeentehuis (van de gemeente waar je bent ingeschreven) om de akte van erkenning van de ongeboren vrucht op te laten maken. Je kunt dan ook samen kiezen welke achternaam de baby krijgt. We adviseren om de erkenning voor de 24e zwangerschapsweek te regelen.
Door de erkenning van het kind is de vader nog geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Daarvoor moet hij eerst het ouderlijk gezag aanvragen. Dit kan pas na de geboorte en moet aangevraagd worden bij de kantonrechter.
Als een vrouw en een man getrouwd zijn en samen een kind krijgen, is erkenning niet nodig. De echtgenoot van de moeder wordt door de wet automatisch beschouwd als de vader. Ook als hij niet de biologische vader van het kind is.
Bij een geregistreerd partnerschap is erkenning van een kind net als bij getrouwde stellen, automatisch geregeld.
Kraamzorg
Na de bevalling heb je kraamzorg nodig. Dit is zorg voor moeder, kind en het gezin in de eerste week na de bevalling. De kraamverzorgende komt tijdens en/of na de bevalling zorg verlenen aan jou en je baby. Vraag al aan het begin van de zwangerschap (liefst voor 16 weken) kraamzorg aan. Je kunt je aanmelden bij een kraamzorgbureau van je eigen keus. Kijk voordat je je aanmeldt bij een kraambureau of je zorgverzekeraar een contract heeft met het kraambureau. In deze regio zijn veel verschillende kraamzorgorganisaties actief. Je bent vrij om een kraambureau te kiezen die bij jou past. Naast de grote bureaus zijn er ook kraamverzorgende die als zelfstandige werken en kleinschalige zorg aanbieden.
Apotheek
Het is belangrijk om aan je apotheek door te geven dat je zwanger bent. Je apotheek is de plek waar ze weten welke medicijnen je wel en niet mag gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Dit geldt voor medicatie die je al voor de zwangerschap gebruikte, maar ook voor medicatie die je tijdens de zwangerschap gaat gebruiken. Haal je zelf medicijnen of homeopathische middelen bij de apotheek of drogist, dan moet je altijd vragen of je dit middel mag gebruiken tijdens de zwangerschap.
Verzekering
Je verzekering vindt het prettig om te weten dat je zwanger bent. Kijk ook kritisch waarvoor je allemaal verzekerd bent, denk hierbij aan het aantal uren kraamzorg, couveuze nazorg, hoogte eigen bijdrage poliklinische bevalling, lactatiekundige ed.
Kraampakket
Vergeet niet ook een kraampakket aan te vragen, dit kan meestal via je zorgverzekeraar. Mocht dit niet kunnen dan kun je zelf bij de drogist de benodigde spullen halen. Wat je nodig hebt vind je op de lijst “inhoud kraampakket en baby uitzet”
Wij begeleiden je graag in dit bijzondere proces